Een ontslaggesprek voeren

 Tijdens de workshop Effectief Communiceren leerde Ronald samen met zijn groepsgenoten op welke manier een gesprek zo effectief mogelijk kan worden gevoerd, in dit geval een ontslaggesprek. 

“Nadat we de theorieën rondom effectief communiceren hadden besproken gingen we meteen zelf aan de slag. Dit brachten we in de praktijk door middel van twee ontslaggesprekken, waarbij telkens één trainee de werknemer was en de andere de werkgever. Het resultaat: twee interessante maar ook heel verschillende gesprekken! Dat had waarschijnlijk te maken met het type persoon, de aanpak van het gesprek en de reacties die hierop werden gegeven.

Vanwege de verschillen was het extra interessant om de gesprekken achteraf gezamenlijk te bespreken en te analyseren. Hierdoor werd in één klap duidelijk hoe anders iedereen omgaat met bepaalde situaties en waarom het leerzaam is om dit met elkaar te oefenen. Op deze manier kunnen we van elkaar leren! Dit soort rollenspellen maken de workshops van Onsite Academy erg leuk en leerzaam. De achterliggende theorie is nuttig om te kennen, maar het begrijpen en ervaren komt pas echt naar voren in dit soort oefeningen.” aldus Ronald.