Een cv in de techniek: hoe moet het eigenlijk?

Op zoek naar een leuke baan in de techniek? Hoewel er een tekort is aan technisch talent op de arbeidsmarkt, ben je niet de enige die solliciteert voor die ene gave functie. Zorg daarom dat jouw cv er uit springt. 

Wat is een cv eigenlijk?
Officieel betekent curriculum vitae (cv) ‘levensloop’, oftewel het pad dat je hebt bewandeld. Maar het is niet de bedoeling dat je in geuren en kleuren je hele kindertijd gaat beschrijven. In een cv zet je jouw diploma’s en werkervaringen op een rij. Vergeet daarbij niet ook over jezelf te vertellen, over jouw skills en hobby’s.

The essentials 
Een goed cv bevat de volgende onderdelen:

 • Contactgegevens
 • Stukje over jezelf
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Kennis en vaardigheden
 • Een professionele foto

Call me maybe?
Het lijkt vanzelfsprekend, maar zet je contactgegevens op je cv! Ook handig om te vermelden is of je een rijbewijs hebt (niet alle bedrijven zijn goed te bereiken met het ov) en een koppeling naar je LinkedIn.

Jouw profiel
Een persoonlijk profiel op een cv: niet verplicht en niet verwacht, maar daarom juist leuk. 3 tot 5 zinnen is genoeg, en het hoeft niet al te formeel. Schrijf in de ik-vorm en vermijd dooddoeners als ‘toe aan een nieuwe uitdaging’. Hieronder een voorbeeld.

“Ik studeer in juli af van de HAN en ik kan niet wachten om als technisch bedrijfskundige aan de slag te gaan. Het liefste werk ik in projecten, ik zoek graag verbinding op met anderen en werk met veelplezier in teamverband. In mijn vrije tijd vind ik ontspanning in diverse sporten zoals boksen en voetbal. Mijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen komen hier, net als op mijn werk, goed tot zijn recht.”

Werkervaring
Zet op je cv jouw relevante werkervaring neer, die je kan koppelen aan de functie waarop je solliciteert. Zet niet alleen je functienaam neer, maar ook wat je hebt moeten doen. Let daarbij op dat je kernwoorden neerzet, zoals ‘projectmanagement’, ‘supply chain’ of ‘procesverbetering’.

En als ik nou geen relevante werkervaring heb?
Geen nood aan de man. Je hebt vast een interessant project of opdracht gedaan op school. Beschrijf deze en wat jouw rol hierin was. Mocht je vrijwilligerswerk doen of hebben gedaan, is het zeker goed om dat te vermelden.

Opleidingen
Je hebt er genoeg voor in de bieb gezeten, dus dat papiertje mag gezien worden! Vermeld je diploma, eventueel je gemiddelde cijfer en of je het diploma al hebt gehaald of wanneer je het gaat halen. Vergeet niet te vermelden wat je naast je studie hebt gedaan! Zet er bijvoorbeeld je scriptie of minor bij, of commissies bij een vereniging.

Kennis en vaardigheden
Goed om op je cv te zetten zijn jouw kennis en vaardigheden. Maar dat je met Word en Powerpoint kan omgaan is niet heel speciaal anno 2018. Zorg dat je je onderscheid en vertel over die taal die je spreekt die goed van pas kan komen, of speciale technische skills.

Lachen naar het vogeltje
Een foto op een cv: het blijft lastig. Toch helpt het vaak wel. Je herinnert je iemand immers beter als je er een gezicht bij hebt. Kies een simpele portretfoto in het daglicht waarbij je glimlacht doet het altijd goed. Doe-het-zelf-tip: ga niet vlak tegen een muur staan voor de foto maar net één stap naar voren, ziet er echt beter uit. Of beter nog, betaal een tientje en ga even naar een fotograaf.

The devil is in the details
Alle onderdelen van the essentials afgevinkt? Check nog even de onderstaande tips voor de finishing touch.

 • Laat je cv nog even door iemand anders nakijken op spelfouten.
 • Staat er in de vacature dat je stressbestendig moet zijn, laat dat dan terugkomen in je cv. Mits je dat ook echt bent natuurlijk.
 • Zorg dat je cv overzichtelijk is, bijvoorbeeld met tussenkopjes.
 • Gebruik niet willempie123@msn.nl om je cv te versturen, maar een representatief email-adres.
 • Voeg een hyperlink naar je LinkedIn-profiel toe.
 • Alles in orde? Sla je cv op als pdf-bestand zodat er niets kan verspringen.

Veel succes met je cv en solliciteren!

Twijfel je nog over jouw cv? Stuur hem dan naar Consultant Femke via fmeijer@onsite-academy.nl voor verbeteringen en tips!